Ålder: 32
Kön: Man

Händelse: Polisassistent Carl Fredrik Widén sköts till döds i tjänsten den 20/6 2007 i Nyköping. På morgonen den 20 Juni 2007 fick polisen i Södermanlandslän en handräckningsbegäran på en man enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Då mannen sedan tidigare var dömd för ett mord 1994 vidtogs försiktighetsåtgärder och det beslutades att tio poliser skulle ingå i den styrka som hämtade honom. Bevakning av mannens fastighet på Östra Kyrkogatan i Nyköping inleddes på morgonen den 20 juni 2007. Fredrik Widén var en av poliserna som spanar mot lägenheten och han var därför civilklädd. Strax innan klockan 17 anländer ytterliggare en civiklädd polis till platsen och ansluter till Widén. Ca 100 meter från dem finns en ambulans samt två uniformerade poliser i en polisbil från Strängnäs, en av dem är polismannen P-E. Eriksson. Det finns förutom detta en polisbil som patrullerar inne i nyköping som kan tas i anspråk för insatsen om det behövs.

Strax efter klockan 17 anländer mannen till adressen och går in i sin lägenhet. En av polisens förhandlare ringer från polisstationen i Nyköping och försöker få kontakt med mannen men lyckas inte. Mannen lämnar istället sin lägenhet och möter då Widén och hans kollega. Widén visar sin polisbricka för mannen och säger att de är från polisen. Mannen frågar vad de vill honom och de förklarar att det handlar om en handräckning. Mannen vägrar och flyr ner i källaren, förföljd av Widén och hans kollega, och springer genom en korridor. Widéns kollega ser hur mannen gör en rörelse mot fickan i samband med att Widén hinner ifatt mannen. Widén använder i tumultet som följer sin OC spray mot mannen men träffar då också sin kollega som förblindas. Kollegan försöker backande ta sig ut tillbaka genom korridoren mot Östra Kyrkogatan. När han kommit ett par meter hör han flera skott i snabb följd och han frågar vem som skjuter men får inte något svar. Han drar sitt vapen och fortsätter backa ut från korridoren och i samband med detta hör han ytterliggare en skottserie avlossas.

Polismannen P-E. Eriksson kommer runt fastigheten och ser då en man bakifrån med en pistol i handen riktad nedåt mot marken. Eriksson missuppfattar situationen och tror att det är Fredrik Widén som kommer ut från källaren. Plötsligt vänder sig mannen om och skjuter tre skott mot Eriksson som träffas av ett skott som snuddar hans huvud samt ett som går igenom hans arm. Eriksson besvarar elden men träffar inte mannen. Mannen som nu har slut på ammunition flyr tillbaka in i källarkorridoren och kliver över den döde Fredrik Widén och går på nytt ut på Östra Rundgatan. Där grips han av den skottskadade Eriksson samt två andra poliser efter det att de avlossat två varningsskott.

Gärningsman: Gripen, Man, 55 år. Dömd till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Anmärkningar: Mannen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Fredrik Widén sköts av totalt sju skott: Fyra i bröstet och tre i ryggen. Fredrik Widén bar skyddsväst vid tillfället men kulorna slog igenom skyddsvästen, endast en kula fastnade i västen. Under eldstriden mellan Eriksson och mannen som bevittnas av flera personer träffas en kvinna i handen av en rikoschett.